הפרעות שינה: תסמונת השעון המשתנה

תוכן עניינים

מהי תסמונת השעון המשתנה?

תסמונת השעון המשתנה (קרוי באנגלית The Changing Clock Syndrome או בקיצור CCT), מתייחסת למצב בו אנשים חווים הפרעות שינה – שיבושים בדפוסי השינה והערות שלהם עקב שינויים בשעון הביולוגי הפנימי.

הזמן והשפעתו על הפיזיולוגיה של בני האדם נתון מזה שנים רבות לחילוקי דעות עוד מימי עמנואל קאנט ואייזק ניוטון. ראיית הזמן ככזה שאחראי על חלוקת יום ולילה, שעות הערות והשינה, עונות השנה, מחזוריות הטבע – ובעצם כל מה שמגדיר את התהליכים החיצוניים שמתרחשים סביבנו מבלי שיש לנו שליטה עליהם.
כאשר השעון הביולוגי של האדם הופך לא מותאם לתהליכי זמן חיצוניים, נוצרים שיבושים פיזיולוגים בגופינו הגורמים להפרעות שינה – הפרעות בדפוסי השינה, הפרודוקטיביות והתפקוד הכללי.

במאמר זה נשפוך אור על שכיחות התסמונת, האוכלוסייה שמושפעת ממנה, ההשלכות השליליות שלה, אפשרויות הטיפול הקשורות ל-CCS ואיך הטיפול בהפרעות שינה כאן ב Numa יעיל למצבים כאלו.

מהו השעון הביולוגי?

השעון הביולוגי או בשמו הנפוץ – השעון הצירקדי, הוא מערכת שמירת זמן פנימית שנמצאת ברוב האורגניזמים החיים, כולל בני אדם. תפקידו לווסת תהליכים פיזיולוגיים והתנהגותיים שונים במחזורים של 24 שעות, ולשמור על איזון והרמוניה בגופנו.
השעון הצירקדי בבני אדם ממוקם בהיפותלמוס ובנוי מקבוצת תאים קטנה שפועלת 24/7 לשימור אורח חיים תקין. הדרך בה שומר השעון הביולוגי על שגרת היום יום שלנו, היא על ידי הומאוסטאזיס – שמירה על המצב הקיים, בכל הקשור לוויסות טמפרטורה, ייצור הורמונים תזמון השינה ועוד.

במנגנון שינה וערות השעון הצירקדי פועל באמצעות מערכת מורכבת של אינטראקציה בין חלבונים שונים הנקשרים יחד ומניעים שרשרת תהליכים. בסופה מגיעה תחושת עייפות או לחלופין תחושת ערות.
במהלך היום אותם חלבונים מעודדים פעילות ותחושה של עוררות, וככל שהיום מתקדם והחשיפה לאור פוחתת, השעון מאותת על ייצור מלטונין, הורמון המסייע בוויסות השינה ומקדם תחושת נמנום ורוגע.

השעון הצירקדי מושפע בעיקר מאור וחושך, ולכן חשיפה ממושכת לאור (במיוחד ספקטרום האור הכחול שיוצא ממסכי המחשב, הטלפון וכו’) מאותתת לשעון שזהו יום, ובכך גורמת לגוף להישאר במצב ערות ותפקוד. המצב ההפוך קורה בזמן רדת החשיכה כאשר השעון הצירקדי קולט פחות אור מהסביבה, ובאופן אוטומטי מקדם כניסה לשינה ועייפות. גורמים אחרים כגון תזמוני ארוחות ופעילות גופנית יכולים גם הם להשפיע על השעון הביולוגי ולגרום לשינויים.

מי נוטה לסבול מתסמונת השעון המשתנה?

כאמור, השעון הצירקדי משפיע על תהליכים פיזיולוגיים שונים כולל דפוסי שינה-ערות, ייצור הורמונים, טמפרטורת גוף, חילוף חומרים ותפקודים קוגניטיביים. שיבושים או חוסר איזון של השעון הצירקדי עלולים להוביל להפרעות במצב הרוח, פגיעה בביצועים קוגניטיביים, סיכון מוגבר למחלות כרוניות ובעיקר להפרעות שינה.

תסמונת השעון הביולוגי משפיעה על פלח אוכלוסייה דיי נרחב, ובעיקר על אלה שחווים הפרעות שינה באמצעות שיבושים בדפוסי השינה והערות הטבעיים שלהם. מחקר מקיף מצביע על כך שאנשים עם לוחות זמני עבודה לא סדירים, שינויים תכופים באזורי זמן המייצרים ג’ט לג ואף עבודה שהופכת יום ולילה, מייצרים חוסר איזון פנימי שגורם להפרעות שינה.

אפשר לראות זאת בצורה ברורה אצל בני נוער עם בעיות שינה בתקופת חופשים או אנשים שעובדים בעבודה שמצריכה משמרות לילה. הפיכה בין היום והלילה מכניסה את הגוף למצב של חוסר איזון במישור הערות והשינה. עקב כך מתפתחות הפרעות שינה שלאט לאט מתקבעות והופכות לדבר שבשגרה. הבנת הבעיה וגילוי מוקדם שלה יתרמו לפיתוח של אסטרטגיית טיפול נכונה אשר תוכל לעזור ולשבור את מעגל הפרעות השינה.

מהן ההשלכות של מי שסובל מתסמונת השעון המשתנה?

ההשלכות הנובעות מתסמונת השעון הצירקדי משתנות מאדם לאדם וכל אחד מאיתנו יחווה את התסמינים וההשלכות בצורה אחרת ובעצימות שונה. ניתן לומר שיכולות להיות השלכות מרחיקות לכת במצבים בהם קיימת פגיעה לאורך זמן וללא טיפול. לכן תמיד כדאי ומומלץ ללכת לאבחנה מקיפה ולברר לעומק את המקור לבעיה.

שיבושים במקצב השעון הביולוגי עלולים להוביל למפל של אתגרים פיזיולוגיים, קוגניטיביים ורגשיים. אנשים הסובלים מהתסמונת עלולים לחוות עייפות, בעיות שינה, ביצועים קוגניטיביים ירודים, הפרעות במצב הרוח – כל אלו בטווח הזמן הקצר. תסמינים כמו ישנוניות יתר, הפרעות בריאות נפשיות וסיכון מוגבר לבעיות מטבוליות יהיה ניתן לראות כפגיעה בטווח הזמן הארוך. ההכרה וההתייחסות להשלכות הבריאותיות הללו בצורה הוליסטית היא חיונית כדי להקל על העומס ולשפר את איכות השינה אצל אלו שהשעון הפנימי אצלם לא מחובר היטב לעולם החיצון.

מה כולל הטיפול בהפרעות שינה במרכז Numa?

הטיפול בהפרעות שינה באמצעות רפואה הסינית מותאם לכל מטופלת ומטופל באופן המדויק ביותר בשבילם.
במקרים בהם יש פגיעה באיכות השינה כתוצאה תסמונת השעון הביולוגי, הטיפול משלב שלושה גורמים מרכזיים:

דיקור סיני – דיקור הוא כלי יעיל שמשפר ומאזן מנגנונים ומערכות שונות בגוף. יעילות הדיקור נחקרה בשורה ארוכה של מחקרים מדעיים. הדיקור עוזר לשחרר מתחים, לחץ וחרדה וגם להשפיע ברמה עמוקה יותר על ידי איזון צירים הורמונליים ובאמצעות ויסות מערכת העצבים המרכזית. במצבים בהם מעורבת תסמונת השעון המשתנה דיקור סיני אפקטיבי ובעל יכולת לסנכרן את מנגנון ערות – שינה בתוך גופנו.

תזונה – להרגלים התזונתיים שלנו יש השפעה מכרעת על איכות השינה. ויטמינים, מינרלים ותוספים מזינים יכולים לספק לגוף את החומרים הדרושים לו כדי להביא לאיזון המערכות השונות ולשיפור היכולת להירדם ולהתעורר בצורה טבעית וקלה.
תוספי התזונה של Numa מבוססים על ידע מחקרי רב שנאסף בתחום לאורך השנים, ומאפשרים לשפר את השינה ולגרום לאיכות שינה רציפה ללא צורך בתרופות.

יצירת שגרה בריאה יותר – כאמור, הרבה פעולות שאנחנו עושים לאורך היום משפיעות על השינה, היקיצה ורמת האנרגיות. לכולנו יש את היכולת להשפיע לטובה על גורמים אלו באמצעות שילוב הרגלים בריאים יותר בשגרת החיים. לדוגמא, ניתן לסייע בשיפור השינה בין היתר בהתאמת פעילות גופנית, אימוץ טכניקות כמו מדיטציה או תרגול נשימות להפחתת לחץ וחרדה, הימנעות ממסכים לפני השינה ותזמון זמני השינה שנכונים ומדויקים לנו.

הפרעות שינה - תסמונת השעון המשתנה

מה שמפריד בינך לבין שינה טובה, זה טופס אחד:

מאמרים נוספים בנושא

לא מצליח להירדם – למה ומה עושים?

שינה קלה: גורמים והתמודדות למיטוב השינה

מלטונין – הורמון שינה: כל המידע שחשוב לדעת

מתקשים להירדם או לישון? צמחי מרפא להקלה בשינה

מתח, חרדה והקשר לאינסומניה

הקשר בין מתח וחרדה לבין בעיות שינה הוא נחלת הכלל של אינספור אנשים שבסך הכל רוצים לישון. אולם, קצב החיים הגבוה והדרישות הבלתי פוסקות מהמציאות מייצרים מתח רב וחרדה עמוקה בגופנו, דבר שגורם לפגיעה ישרה באיכות השינה.

תרופות לנדודי שינה או צמחי מרפא סינים?

על ההבדלים בין תרופות לנדודי שינה לבין טיפול בבעיות שינה באמצעות צמחי מרפא סיניים. כיצד פועלות התרופות לעומת צמחי המרפא והשפעתן על נדודי שינה

ניטור איכות השינה – מדידות אובייקטיביות לטיפול בהפרעות שינה במרכז Numa

איך "מודדים שינה"? על הכלים המתקדמים ביותר כיום לניטור איכות השינה וכיצד הם מסייעים לנו בהתאמת הטיפול היעיל ביותר לפתרון הפרעות שינה לכל מטופל

דיקור סיני ומחקר

שיטות הטיפול ב-Numa לבעיות שינה מבוססות על שילוב בין רפואה מסורתית וידע עתיק בן אלפי שנים, לבין גישה מדעית ומחקרים מודרניים, תוך שימוש בכלי ניטור טכנולוגיים מתקדמים.
אפשר לישון טוב

יחד נבין איך לשפר את השינה שלך, ובכך גם את איכות החיים.
מלאו את הטופס ונחזור בהקדם.